zaterdag 10 juni 2017 de Bunkerdag in het Katwijks Museum

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 10 juni van 10.00 tot 17.00 uur zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open!

De bunkerdag wordt georganiseerd door de stichting Europees Erfgoed Atlantikwall.
De stichting Europees Erfgoed Atlantikwall (SEEA) is in 2014 opgericht met twee doelen. Ze wil de betekenis van de Atlantikwall als Europees Erfgoed bij een breed publiek onder aandacht brengen en daarnaast de cultuur-historische beleving van de Atlantikwall bevorderen. SEEA probeert haar doelstellingen te realiseren door het organiseren van projecten, met name op het gebied van recreatie en toerisme. De Bunkerdag is daar het bekendste voorbeeld van.
De Atlantikwall was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie.

Ook in Katwijk werd de Atlantikwall gebouwd en zijn er wel bunkers, doch niet open voor bezichtiging. In de duinen zijn overblijfselen van deze verdedigingslinie te vinden. Het Katwijks Museum doet mee in de vorm van een fototentoonstelling, een doorlopende filmvoorstelling en presentaties over de Engelandvaarders.

Programma:
De fotopresentatie
In het Katwijks Museum wordt een fotopresentatie ingericht met betrekking tot de bouw van de Atlantikwall, hetgeen inhield dat de gehele Boulevard afgebroken moest worden. De foto’s laten de kaalslag zien, alleen de Oude Kerk staat nog overeind mede dankzij vertragingstactieken o.a. met betrekking tot de papierwinkel. Echter de toren moest het ontgelden.

Filmpresentatie
De film Stormgetij wordt continue vertoond, evenals de film De verborgen Grens.

Presentatie Engelandvaarders
Stichting Monument Engelandvaarders geeft die dag op twee momenten 14.00 en 15.00 uur een presentatie over de geschiedenis van Engelandvaarders.
Centraal staat het verhaal van een geslaagde en een mislukte poging per kano.
Hans Vingerling (voorzitter) en George Makowski, zoon van een Engelandvaarder, doen samen aan de hand van beelden het verhaal.
Overigens wordt op vrijdag 9 juni in de duinen van Katwijk het monument onthuld over de Engelandvaarders.

Vouwkano
In de botenhal ligt een vooroorlogse tweepersoons vouwkano met uitrusting.
Dit type kano werd door Engelandvaarders gebruikt om vanaf het strand zee te kiezen naar Engeland.

In het museum zijn twee boeken over dit onderwerp verkrijgbaar: ‘Alantikwall, het grootste bouwwerk van de 20e eeuw, in Nederland en België’ door Geert-Jan Mellink, en ‘Verdreven voor de Atlantikwall’, ontruiming en afbraak van de Nederlandse kuststreek, 1942-1945, door Geert-Jan Mellink, Peter Saal en Steven van Schuppen.

De Engelandvaarders

Voor zover bekend zijn 35 jonge mannen betrokken geweest bij twaalf pogingen, de meeste in een (vouw)kano, om vanaf de kust (strand en de Uitwatering) van Katwijk naar Engeland over te steken. Van deze 35 bereikten er acht in vier kano’s na een tocht van enkele dagen Engeland. De andere acht pogingen liepen op een mislukking uit. Sommigen ondernamen een tweede poging over zee of juist over land en bij sommigen lukte het toen wel om ondanks vele gevaren in Engeland aan te komen.