Kantkring ‘De Zelfkant’ Leiden & Omstreken maakt hoeden

Op dit moment zijn in het Katwijks Museum hoeden te zien in de klederdrachtvitrine, die gemaakt zijn door de kantkring ‘De Zelfkant’ Leiden en omstreken. Deze hoeden zijn een verwijzing naar de hoofddracht, de muts die in Katwijk gedragen werd, gemaakt van Beverse kant en Lierse kant.
Oude technieken zijn gebruikt om deze nieuwe hoeden te maken. Heden en verleden worden hiermee aan elkaar geknoopt.

De kantkring is in augustus 1983 opgericht en is net als alle kringen in Nederland, aangesloten bij de LOKK (Landelijke Organisatie van Kant Kunst). De kantkring is begonnen als een huiskamerproject en toen de groep groter werd is gezocht naar een vaste locatie.
Een aantal leden kwam uit Katwijk. Het Katwijks Museum was bereid om de groep onderdak te verlenen. Een unieke locatie voor een oud ambacht waar de kantkring nu ca. zeven keer per jaar bijeen komt. Daarmee wordt het kantklossen levend gehouden. Om meer aandacht voor het klossen te krijgen wordt nu gedemonstreerd, dat je met deze techniek niet alleen klassieke kanten kunt klossen, maar ook moderne werkstukken kunt maken zoals deze hoeden.
Een deel van de groep heeft een workshop gevolgd bij Lidwien Roording. In drie lessen hebben zij de hoeden geklost. Buiten die drie zaterdagen moest er thuis ook veel worden geklost om op de volgende les weer door te kunnen gaan!
Waar voor de oude kanten veelal katoenen en linnen garens werden gebruikt, is hier geklost met moderne garens. Polyester en metallic - wat ook gebruikt wordt bij borduurmachines - maar ook breigaren. Sommige loopdraden bestaan uit wel dertig draadjes van het dunnen metallic garen! Nadat de hoed in elkaar is gezet wordt deze behandeld met een vloeistof die de hoed stevigheid geeft.

Workshop kantklossen

Is uw belangstelling gewekt? Agaath Haasnoot wil bij voldoende belangstelling een workshop kantklossen geven. Meld u aan via de mail: pr@katwijksmuseum.nl of bij de balie van het museum