Historische reconstructie Visafslag bij de Bomschuit KW 88

In het kader van ‘Kunst in Katwijk’ wordt op dinsdag 25 augustus a.s. tweemaal een historische visafslag nagespeeld. Deze manifestatie vindt plaats naast de garnalenbomschuit KW 88, bij de Katwijkse Vuurbaak aan de Boulevard.

In de tijd dat men langs de Noordzeekust nog met bomschuiten viste werd de verse vis kort na aankomst op het strand verkocht. De bevolking werd door de ‘dorpsklinker’ gewaarschuwd met de melding: ‘afslag na de klink op het strand’.
Belangstellenden en kopers meldden zich daar bij de afslager. Inmiddels was de vis op het strand in rijtjes uitgestald zodat men de vangst kon bekijken: schol, schar, bot, wijting, kabeljauw etc. Haring werd op een andere manier verkocht. De afslager - te herkennen aan zijn stok en hoge pet - had de leiding bij de afslag. De vis werd bij afslag verkocht, dus de afslager noemde een reeks prijzen van hoog naar laag totdat een koper zich meldde. Het was gebruikelijk dat een deel van de vangst werd verdeeld onder de armen.

Deze afslag wordt z’n geheel nagespeeld op dinsdag 25 augustus. Vanaf 16.30 uur vertrekt de Klink vanaf het Katwijks Museum, met dames en heren in klederdracht via de Voorstraat, Louwestraat en Andreasplein naar de Boulevard, waar bij de KW 88 de visafslag om 17.00 uur wordt gehouden.
Voor de tweede voorstelling vertrekt de stoet om 18.30 uur en start de visafslag om 19.00 uur.

Kunst in Katwijk
‘Kunst in Katwijk’ is in het leven geroepen om Katwijk als kunstenaarsdorp te blijven herinneren, de aantrekkingskracht van het dorp op hedendaagse kunstenaars te laten zien en het culturele aanbod in Katwijk uit te breiden. Kunst in Katwijk is een initiatief van de Gemeente Katwijk, het Katwijks Museum en Stichting Kunstvereeniging Katwijk.’

Visafslag in oude tijden