Katwijks Museum

Het Katwijks Museum, authentiek en verrassend

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het voormalige vissersdorp en combineert een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders met een fraaie collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden. Het charmante van het geheel door vrijwilligers gedragen museum zijn de aantrekkelijke inrichting, vaste collectie en de interessante wisseltentoonstellingen.
Het museum is gehuisvest in een historisch pand, maar door een recente uitbreiding van het gebouw zijn er meer tentoonstellingsmogelijkheden en ruimten voor wisselende exposities. U kunt gebruik maken van een gratis audiotour, een plattegrond of door middel van een rondleiding het museum ontdekken.


Natuurlijk ontbreekt ook de visserij niet: in de Mark Parlevlietzaal staan talloze scheepsmodellen en er hangen en liggen authentieke materialen waarmee de ontwikkeling van het leven op zee en het belang van de visserij voor Katwijk van 1600 tot 1950 levendig in beeld wordt gebracht. In deze zaal toont de modelbouwgroep haar vaardigheid bij het opengewerkte model van het Hospitaalkerkschip 'De Hoop'. Hier werd ook de brik ‘Doesborgh’, die ooit de wereldzeeën bezeilde, afgebouwd. Een prachtig staaltje vakmanschap! Ook vindt u hier een aantal verdwenen ambachten uitgebeeld zoals het kuipen, zeilmaken en nettenboeten.

De permanente exposities vindt u in de Meerburgzaal waar de eigen collectie getoond wordt in wisselende samenstelling. Het museum heeft een flinke collectie van schilderijen uit de kunstenaarskolonie Katwijk aan het begin van de 20e eeuw. De bedrijvigheid op het Katwijkse strand trok schilders zoals Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J.Blommers, maar ook buitenlandse kunstenaars zoals Hans von Bartels en G. Morgenstjerne Munthe. De meeste werken dateren uit de periode 1870-1914, maar sinds een aantal jaren wordt de collectie regelmatig uitgebreid met werk van hedendaagse kunstenaars.

In de monumentale rederswoning, het oudste deel van het museum, zijn de zogenaamde ´herenkamer´ van de reder in neo-renaissance stijl en het neo-empire ´boudoir´ van de redersvrouw ingericht met het authentieke interieur. Men vindt er ook opvallende schouwen en glas-in-lood ramen.

Op de eerste verdieping vindt u ondermeer de Bottemazaal. Deze is ingericht ter nagedachtenis aan de schilder-etser-illustrator Tjeerd Bottema (1884-1978) die vele jaren in Katwijk woonde en die door een legaat de inrichting van het Katwijks museum, in 1983, mede mogelijk heeft gemaakt. U vindt hier ook de Van der Plaszaal en een nieuwe tentoonstellingszaal waar regelmatig boeiende exposities worden georganiseerd.

Eén van de pronkstukken is de zogenaamde Kaart van (Konrad) Peutinger: een middeleeuwse kopie van een Romeinse reiskaart. Op die kaart zien we dat Katwijk (Lugduno) al in het begin van onze jaartelling een belangrijke Romeinse vesting aan de Rijn was.

Het Katwijks Museum laat ook de pracht en praal zien van de oude klederdracht, die geheel uit het straatbeeld is verdwenen. Naast de burgerdracht wordt de eenvoudige vissersdracht getoond. In speciale vitrines vindt u hoofdijzers, sieraden, mutsen en velerlei accessoires, die van dichtbij te bewonderen zijn. Als bezoeker krijgt u hierdoor een goede indruk van de kleding en sieraden van de bewoners van het oude Katwijk.

In de Blommerszaal, waar u ook een kopje koffie kunt drinken, vindt u ondermeer een leestafel. In een vitrine ziet u een schelpencollectie en in een andere vitrine is een deel van de Boulevard, in miniatuur, rond 1900, nagebouwd.

Op de zolderverdieping wordt aan de hand van tekeningen en attributen inzicht gegeven in de geschiedenis van het oude vissersdorp vanaf 3000 voor Chr. tot de huidige plaats aan de Noordzee. Op deze verdieping is tevens de scheepsbrug van een logger uit de jaren vijftig nagebouwd. U kunt hier ook het Katwijks dialect zien en beluisteren in een originele Katwijkse strandcabine.

Voor de jeugd heeft het museum een interessante speurtocht ontwikkeld die door het hele gebouw leidt en bij goede antwoorden een leuke prijs oplevert! Voor deze jongeren worden door de educatiecommissie regelmatig workshops georganiseerd.

grote foto

Trappenhuis naar eerste verdieping
Herenkamer rederswoning