Katwijks Museum

Bas Haasnoot, jutter en kunstenaar

Afgelopen (24 november 2015 tot 6 februari 2016)

In 2013 overleed de Katwijkse kunstenaar Bas Haasnoot. Van 24 november t/m 6 februari eert het Katwijks Museum de kunstenaar met een overzichtstentoonstelling van zijn veelzijdige oeuvre.
Bas Haasnoot woonde aan zee. Bijna dagelijks kon je hem zien lopen langs de vloedlijn, op weg naar zijn atelier. Onderweg vond hij allerlei door de zee op het strand geworpen materialen. In de tentoonstelling zie je hoe hij op een eigenzinnige manier vorm gaf aan die gejutte vondsten. Met zijn eindeloze verbeeldingskracht verwerden grillige stukken zinkhout, vaak gecombineerd met vliesdun geschept papier, tot mysterieuze zeebeesten of inheemse bootjes.
In BelgiŽ bekwaamde Bas Haasnoot zich in het papier maken. Voor zijn materieschilderijen creŽerde hij onder water speciale ďvezelvellenĒ, stukken geschept papier van uitgekookte planten, zoals zeewier, hennep en brandnetels. Met toevoeging van kleurrijke natuurlijke pigmenten creŽerde hij zo een wonderlijke eigenzinnige wereld.
Bas Haasnoot was ook een uitstekend graficus. Zijn vele etsen en monoprints ademen de sfeer uit van oude verre culturen, maar ook van zijn geboorteplaats Katwijk aan Zee. In de jaren í70-Ď80 maakte Bas Haasnoot daar deel uit van kunstenaarscollectief ít Pandje. In die tijd legde hij veel voor afbraak bestemde Katwijkse huisjes vast op de etsplaat.
Tegelijk met deze tentoonstelling komt een fraai vorm gegeven boek uit over de kunstenaar Bas Haasnoot.


Bas op het strand


‹ terug
Begin van de zijderoute
Bootje