Katwijks Museum

Tentoonstelling 'Visserstruien, deel 2'

Afgelopen (28 november 2015 tot 30 april 2016)

Het boek VISSERSTRUIEN 2 van Stella Ruhe is onlangs verschenen. Daarvoor heeft zij na twee jaar intensief onderzoek weer 65 historische visserstruien op oude foto’s uit 55 Nederlandse vissersplaatsen gevonden, die voor het boek door breisters uit het hele land opnieuw zijn gebreid in hedendaagse wollen garens.
Na de zeer succesvolle eerste tentoonstelling 'VISSERSTRUIEN OPNIEUW GEBREID' met 45 truien uit haar boek VISSERSTRUIEN worden alle truien uit boek 2 én de meeste truien uit het eerste boek opnieuw van 28 november 2015 t/m 30 april 2016 in het Katwijks Museum geëxposeerd in de setting waarin ze rond 1900 door vissers gedragen werden.

In veel Nederlandse vissersplaatsen waar nog geheel onbekende truien zijn gevonden, was men zich niet of nauwelijks meer bewust van het feit dat hun vissers uit die tijd in zelfgebreide truien werkten - een gewoonte die door contacten met Engelse en Schotse vissers was overgenomen - maar bleken die wel degelijk te hebben bestaan. Van deze truien, tussen ca. 1870 en ca. 1925 uitsluitend door vissers gedragen als bovengoed, zijn nog maar weinig originele exemplaren bewaard gebleven omdat ze meestal eindigden als dekzwabber.
De truien werden beschouwd als werkgoed, waren tot ca. 1950 dé vissersdracht en vormen de basis van het feit dat wij nu massaal truien dragen. Ze waren indertijd gebreid van wollen sajet - die nu niet meer bestaat - met motieven die uitsluitend zijn opgebouwd uit variaties van recht, averecht en kabels. Doorgaans waren de truien gebreid in zwart, grijs, diverse blauwen - van korenblauw tot marine en alles wat daartussen zit - of naturel. De gebruikte motieven hadden een eigen, vooral bezwerende betekenis.
Alle truien, ook die met dezelfde motieven, werden door de individuele breisters anders gebreid, waardoor de variatie enorm was. Dit fraaie breiwerk van talloze anonieme vrouwen en meisjes, waaruit bijzonder vakmanschap en grote creativiteit spreekt, is uniek erfgoed. De visserstruien zijn van een prachtige eenvoud en de mooie patronen spreken daarom ook nu nog heel veel mensen aan.‹ terug
Visserstruien 2
Visserstruien 2