Katwijks Museum

Bottema, kunstenaarsfamilie

Afgelopen (23 februari 2016 tot 25 juni 2016)

Het in 2016 jubilerende Genootschap Oud Katwijk is nauw verbonden met de kunstenaarsfamilie Bottema. In dit feestelijke jaar wordt derhalve een overzichtstentoonstelling gewijd aan deze kunstenaarsfamilie.
Het gezin van Tjeerd Bottema werd gekenmerkt door een grote mate van kunstzinnigheid. Zijn vrouw Cornelia van Amstel was bekwaam in het maken van pasteltekeningen en boetseren. De twee dochters Johanna en Hillegonda treden in de voetsporen van hun vader. Beiden illustreerden kinderboeken: Hillegonda is voornamelijk bekend geworden om haar werk op het gebied van de volkskunst, Johanna om haar penseeltekeningen van dieren en treffende portretten.
Tjeerd is met name bekend als illustrator van kinderschoolboeken en als een bekwaam etser van het Hollandse landschap met molens, avondstemmingen en schelpenvissers. Ook zijn schilderijen vertonen een romantisch realisme, dat nog geworteld is in de 19de-eeuwse traditie.
Broer Tjerk Bottema ontwikkelde zich tot een universeel kunstenaar, wel bekend als tekenaar van politieke prenten en scherpe karikaturen. Minder bekend is het vrije werk dat hij in Frankrijk heeft gemaakt. Hij stond open voor de vele richtingen in de schilderkunst en te zien zijn de moderne stromingen uit deze belangrijke vooroorlogse jaren weerspiegeld in zijn werk.

Een jaar na het overlijden van kunstenaar/illustrator Tjeerd Bottema in 1978 ontving het Genootschap Oud Katwijk uit de nalatenschap schilderijen, tekeningen, etsen en illustraties van alle familieleden. Van het geldlegaat werd de rederswoning verbouwd tot het huidige museumpand.
Zie voor meer informatie de Nieuwsbrief.


grote foto

grote foto


‹ terug