Katwijks Museum

Vondsten en Vergezichten, 29 november tot en met 25 februari 2017

Afgelopen (29 november 2016 tot 26 februari 2017)

Vondsten en Vergezichten, een gezamenlijke verkoopexpositie van kunstschilders Ab van Overdam en Lux Buurman in het Katwijks Museum.

Daarnaast heeft het Katwijks Museum de kans gekregen het topstuk binnen het oeuvre Het Paradijs te exposeren. Dit door Van Overdam en Buurman gezamenlijk geschilderde schilderij, bevindt zich in een privécollectie en wordt normaliter niet in het openbaar geëxposeerd. Voor het Katwijks Museum maakt de eigenaar een uitzondering.

Ab van Overdam staat bekend om zijn boeiende landschappen. De Zuid-Hollandse duinen, onlangs gekozen tot mooiste natuurgebied, inspireren hem tot het verbeelden van vergezichten, weidse duinlandschappen in verschillende seizoenen. In de afwisseling van mossen, lage begroeiing, struiken en zanderige duinpannen ziet hij bijna abstracte patronen. In zijn atelier bedenkt hij, schilderend vanuit zijn geheugen, de duinen opnieuw en herschikt hij de opgeslagen beelden. Het resultaat: verstilde, verrassende en tegelijk vertrouwde duinlandschappen. Ook de waterkant fascineert hem. Vanuit onverwachte invalshoeken zien we de structuur van een zanderige bodem onder water, planten, takken en vissen in het water, lichtvlekken en de weerspiegeling van de lucht op het water. Meekijkend door de ogen van de kunstenaar ervaart de kijker nieuwe beelden.

Lux Buurman neemt ons mee naar een intieme wereld. Stillevens met trompe l’oeil-achtige elementen, ontstaan aan de hand van door haar gedane vondsten in de natuur zoals schelpen of vruchten. Maar ook objecten die door mensenhanden zijn gemaakt inspireren haar: een geborduurde zijden draperie, chinees porselein of tekeningen van een ontdekkingsreiziger. Oog in oog met de luchtige schilderijen valt haar vakmanschap, de scherpe observatie en het mooie spel met licht op. Haar spel met trompe l’oeil effecten zet ze door in de geschilderde omlijsting van de werken en zelfs in de met geschilderde draperieen omhangen spiegels, voor mensen die liever naar zichzelf kijken dan naar een schilderij. Naast paneel en linnen, werkt ze op koper, marmer en op antieke panelen. Elke drager heeft zijn eigen karakter en beïnvloedt daarmee het uiteindelijke kunstwerk.
Het is niet verwonderlijk dat de twee kunstenaars na een kleine veertig jaar op hetzelfde atelier naast elkaar te hebben gewerkt, een keer samen een schilderij wilden maken. Als onderwerp hiervoor kozen ze het paradijs. Het is een voorstelling waarin ze zich beiden van hun beste kunstenaarskant laten zien. Ab neemt het landschap voor zijn rekening met de bossages en vergezichten en Lux de fijn geschilderde Adam en Eva en de dierfiguren. Lux over Het Paradijs: “We kozen voor de locatie van ons paradijs een door bomen en struiken omgeven weilandje bij ons in het dorp, in het park Rust en Vreugd, kan de naam toepasselijker? Het omschrijft precies de intentie. Het paradijs is dichter bij dan je denkt.”

Ondanks dat beide kunstenaars zo lang met elkaar leven en werken, weten beiden hun eigenheid te bewaren en hun eigen wereld te scheppen. Wel werelden die elkaar aanvullen. De boodschap van hun werken is er een van schoonheid, van een wereld die de moeite waard is om lief te hebben en om zorgvuldig mee om te gaan.‹ terug
blauw
rood