Katwijks Museum

Katwijkse Klederdracht

De klederdracht die eens karakteristiek was voor Katwijk, is uit het straatbeeld verdwenen. Het Katwijks Museum kan echter nog veel laten zien van de pracht en praal van de burgerdracht en van de eenvoudiger vissersdracht. In de grote vitrine op de eerste etage in de Jan van Brakelhal worden hoofdijzers, sieraden, mutsen en velerlei accessoires getoond, welke deel uitmaakten van de klederdrachten van Katwijk en het Rijnland. Met behulp van poppen wordt een indruk gegeven van de kleding met toebehoren van onze voorouders. Veel schilders hebben op hun doeken eveneens de bevolking in klederdracht afgebeeld.

Klederdrachtgroep

Het Genootschap Oud Katwijk beschikt over een actieve klederdrachtgroep. Het doel van de klederdrachtgroep is het verzamelen, conserveren, repareren en bewaren van kleding en bijbehorende attributen waaronder sieraden uit vroeger tijden en deze in de hedendaagse tijd tentoon te stellen en bij diverse evenementen te laten herleven.
De klederdrachtgroep is in Nederland een graag geziene gast bij veel gemeenten. Tijdens de presentaties wordt uitgebreid ingegaan op de aard en oorsprong van de kledingstukken.

Klederdrachtgroep

Agenda 2017


Voor dit jaar staan (nog) de volgende shows op het programma:

Dinsdag 17 januari: Katwijk (Klederdrachtshow in Huize Salem)
Zondag 22 januari: Katwijk (Zeedienst in de Vredeskerk).
Woensdag 29 maart: Valkenburg ZH (Ouderenmiddag kerkzaal Herv. Gemeente)
Vrijdag 26 mei: Nunspeet (25e Eibertjesdag)
Zaterdag 27 mei: Enkhuizen (Zuiderzeemuseum - Klederdrachtfestival/Oude ambachten)
Dinsdag 11 juli: Katwijk (Maritieme markt/Toeristenmarkt - Nettenboeten en Garnalenpellen)
Zaterdag 12 augustus: Katwijk (VV Katwijk, De Krom - Nettenboeten en Garnalenpellen)
Zaterdag 2 september: Urk (Nationale Dag van de Klederdracht)

De klederdrachtgroep is te bereiken via klederdrachtkatwijk@live.nl en telefonisch via mw. Agaath Haasnoot 06-44580583 of mw. Coby van Duijn 071-4012968.

Voor het klederdracht uitleendepot kunt u contact opnemen met mw. Coby van Duijn, tel. 071-4012968.

Klederdrachtgroep
Boekjes